16. Miletínské divadelní jaro 2018


Editoval: Vlaďka Hromádková dne 29.3.2018, v rámci kategorie "Napsali o nás"



Řekne-li se Miletín, většině lidí se vybaví rodiště autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Druhým charakteristickým rysem Miletína jsou Erbenovy Miletínské modlitbičky, které zviditelňují toto městečko v kraji pod Zvičinou již od 19. století. Důležitou součástí života v Miletíně je bezesporu také divadlo. Ochotnický divadelní spolek zde má dlouhou a zajímavou tradici, vždyť první divadelní hra zde byla odehrána už v roce 1827.

Šestnáctým rokem se zde každoročně koná východočeská přehlídka divadelních souborů s postupem na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou Miletínské divadelní jaro.

Letos jsme se zúčastnili přehlídky i my, divadelní spolek Kantoři s divadelní hrou Inteligentní lidé. Z Mikulovic jsme vyjeli v pátek 16. března 2018 dopoledne, protože před miletínské publikum, a především před porotu jsme předstupovali už v 16 hod. Před samotnou hrou jsme byli přivítání a z rukou místních divadelních ochotníků jsme obdrželi milé dárečky.

Hrálo se nám dobře a byli jsme moc zvědaví na hodnocení poroty. V čele stál divadelní režisér Petr Kracík společně s Alexandrem Gregarem a Jaromírem Voseckým. Z jejich úst jsme si vyslechli hodnocení hry. Velice nás potěšilo, že pan Kracík byl naší hrou mile překvapen a divil se, že jsme zatím jako jediný český divadelní spolek, který si ji k nastudování vybral. Řekl, že i on sám má chuť režisérsky tuto hru zpracovat. Napětí z nás opadlo, a tak jsme si ve zbylém čase mohli plnými doušky vychutnávat atmosféru přehlídky a zhlédnout další divadelní představení. Domů jsme přijeli na druhý den. Unaveni, ale spokojeni.

Vlaďka Hromádková