Kantoři se rozhodně nenudí


Editoval: Jan Audý dne 24.10.2013, v rámci kategorie "Napsali o nás"



V průměru čtyři představení měsíčně. Ve Zlatých Horách dvakrát před nabitým sálem. Na návštěvu přijeli ochotníci z Komni.

Nejen sportem žijí Mikulovice. Kulturním emisarem vesnice na hranicích s Polskem je už po řadu let divadelní soubor Kantoři. Jeho založení spadá do devadesátých let minulého století a od té doby odehráli členové tohoto amatérského souboru desítky představení. Od pohádek postupně přešli k lehce erotickým komediím (Casanova žije, Agentura Drahoušek, Na správné adrese nebo Kdo se bojí postele) a slaví s nimi úspěch i daleko za hranicemi Jesenicka.
Na konci září hráli např. až v Komni u Uherského Hradiště.

Jak se divadelní soubor z Jesenicka dostal až na jižní Moravu přibližuje Drahoslav Bernátek: „V době, kdy nám začal být náš region malý a chtěli jsme své představení ukazovat i jinde, jsme se rozhodli, že si vybereme nějakou oblast v ČR a domluvíme tam 2 - 3 představení za víkend. Brali jsme to i jako propagaci naší obce. Tak v prvé řadě vznikla Svatováclavská pouť po Mikulovicích. Když jsem pak domlouval další výjezd a sháněl možná místa, kde bychom mohli vystoupit a kde by o nás zároveň stáli, poradila mi kulturní referentka v Bojkovicích Marie Špiritová (mimochodem rodačka z Jeseníku), abychom se pokusili domluvit v obci Komňa, že tam také mají amatérský divadelní soubor (Komenského ochotnický soubor – KOS). Jeho vedoucí Bohumil Staník byl okamžitě pro a tak jsme 02. 07. 2010 poprvé zavítali do malé vesničky Komňa s představením Casanova žije. V místní sokolovně nás čekalo velké překvapení, neboť jsme hráli pro 120 diváků! Od té doby jezdíme na Uherskohradišťsko každý rok a i letos jsme tam vystupovali na konci září. Kolegové z KOSu zase jezdí k nám. Naposledy tu byli o prvním říjnovém víkendu, kdy v sobotu hráli v Mikulovicích a v neděli pak v Kongresovém sále jesenických Priessnitzových lázní.“

V současné době mají Kantoři v repertoáru dvě hry - Na správné adrese a Kdo se bojí postele – a hrají v průměru čtyřikrát do měsíce. V uplynulém týdnu například dvakrát vyprodali kulturní dům ve Zlatých Horách, pravidelně vystupují v jesenických lázních a na podzim je uvidí i diváci ve Vidnavě, Vrbně nebo v Karlově Studánce. Chybět samozřejmě nemůže ani tradiční spanilá jízda po Mikulovicích, čímž není míněna pouť od Širokého Brodu ke státní hranici, ale výjezd do partnerských obcí, jež také nesou název Mikulovice.

Jesenícký týdeník