Z pohledu nadšeného diváka…


Editoval: Jan Audý dne 25.7.2013, v rámci kategorie "Napsali o nás"



Mikulovický divadelní soubor KANTOŘI pod vedením režiséra L. Jehličky uvedl v pátek 21. 6. 2013 v rámci prvního dne oslav 750. Výročí založení obce Mikulovice v premiéře divadelní představení „Kdo se bojí postele?“.

 

 Dovolte mi pohled nadšeného diváka uvést trochu vzpomínání. Pamatuji si na dobu, kdy jsme v bývalém kinosále, kde se v pátek divadlo hrálo, sedávali na nepohodlných sedačkách a hltali hollywoodské trháky (na ty nejžádanější byly vstupenky za 6, 7 a 8 Kč,- dle řady), ale taky pamatuji dobu, kdy jsme postávali před „kulturákem“ a čekali zda ještě někdo přijde, protože film se hrál až pro pět osob.

V páteční večer byl „kinosál“ doslova našlapaný, pro velký počet diváků byly dokonce otevřeny i balkony: Pár minut po půl deváté jsme se dočkali. Nadešla devadesáti minutová chvíle plná smíchu, obdivuhodných hereckých výkonů, báječné atmosféry a bouřlivých ovací. Potlesk během představení i po něm byl přímo neutuchající. A opravdu se není čemu divit. Při sledování výkonů herců na jevišti mi tekly slzy smíchu.

Jak se divák dočte v programu divadelní hra P. Villalobose „Kdo se bojí postele?“ je komedie o čtyřech dějstvích, jejichž společným bodem jsou mezilidské vztahy, jedna postel atd. Každý z nás se už někdy v některé podobné situaci octnul, herci vyjádřili pocity aktérů dokonale, měli jsete pocit, že cítíte zoufalství novomanžela (Petr Bernátek) i neústupnost novomanželky (Šárka Jasanová), že chcete popostrčit toho ňoumu asistenta (Jan Audý), který patřičně nereagoval na svádění své šéfky (Kamila Bernátková), bavili jste se i při útěku dvou lupičů (Lenka Šťastná a Jiří Kostelňák) a co teprve noční manželský rozhovor na lechtivé téma (Marta Ostrá, Milan Ostrý)! Celé představení s laskavým nadhledem k daným situacím a nonšalancí uváděli vypravěči (Vlaďka Hromádková a Drahoslav Bernátek).

Výkony herců byly prostě skvělé, bylo vidět, že si hraní doslova užívají a že před domácím publikem, který je s radostí odměňoval projevy nadšení, podávají ty nejlepší výkony.

Jsem pyšná, že divadelní soubor KANTOŘI je právě z naší obce, že jsou to lidé, které většinou osobně znám. Obdivuji jejich – nebojím se napsat – profesionalitu s jakou divadlo hrají. A proto jim z celého srdce přeji plné sály při představení, neutuchající chuť do divadelní práce a v neposlední řadě trochu důstojnější prostory ve své domovské obci než skýtá bývalý kinosál, který mezi námi, má své dny slávy už dávno za sebou.

A pro ostatní mám jeden vzkaz: to se nedá napsat, to se musí vidět.

Elena Valeriánová

 Jesenický týdeník 25. 7. 2013