Mikulovický škrpál 2008


Editoval: Jan Audý dne 27.1.2011, v rámci kategorie "Napsali o nás"



Pátý ročník pohádek pro děti. Ochotnické divadlo neumírá na úbytě.
I v dnešní hektické době si lidé najdou čas na to, udělat radost druhým. Teta Dáda šokuje a baví. Kocour v botách polsky.
Kulička ke kuličce a je tu vítězství.

Mikulovice - V sobotu 29.března 2008 proběhl v kulturním domě v Mikulovicích pátý ročník Mikulovického škrpálu aneb přehlidka pohádek pro děti. Festival amatérských souborů nabídl návštěvníkům celkem pět představení. Nejblíže do Mikulovic, ale přitom jazykově nejdále, to měl dětský divadelní soubor Fantazija z polských Glucholaz, který se představil s pohádkou „Kocour v botách“. Herci měli krásné kostýmy a doprovázel je 20členný pěvecký sbor a i přes určitou jazykovou bariéru u malých diváků, každý bez problémů pochopil, co se na jevišti odehrává. Dopolední blok představení zahájil divadelní spolek Kantoři s pohádkou „Brekeke“, pak se na jevišti objevila teta Dáda a rozpohybovala hlediště. A to nejen obrazně, ale i ve skutečnosti. Hlavní protagonistka, jíž by při její vitalitě nikdo nehádal důchový věk, používá ve svém představení loutky, klobouky, převleky a neváhá zapojit do hry i malé herce z řad přihlížejících dětí. Před polednem vystoupil soubor ZŠ Stará Červená Vody s pohádkou Bubáci.
Po poledni patřila prkna kulturního domu již zmiňovaným hostům z Polska a po nich divadelní soubor Bratrušov s pohádkou „Prolhaná královna“. Ten také sklidil největší ovace diváků. Hra byla protkána celou řadou písniček a dospěláci na jevišti dokázali vytvořit v sále výbornou atmosféru. O vítězi získávajícím tradiční trofej - „Škrpál“ rozhodovali v průběhu celého dne sami přihlížející, kteří pomocí kuliček (hlasů) vyjadřovali sympatie jednotlivým souborům. Všechna představení byla ale velice zajímavá a malí divadelníci si za své výkony na jevišti, kde se roztřesou kolena nejednomu dospělému, zaslouží absolutorium.
O zajištění spokojenosti všech účastníků i diváků se během celého dne starali členové divadelního spolku Kantoři, kteří za pomoc při realizaci Mikulovického škrpálu děkují těmto sponzorům: Trul s.r.o Mikulovice, HAKO Jeseník, Drogerie Bořuta Jeseník, Gramo R Jeseník, Kamitiro s.r.o Mikulovice a Palírně Písečná.
(pm)